Bellen

Verenigde reddingshulp op Nederlandse waterenAltijd bereikbaar via 0880 117117

Stel: u bent lekker op het IJsselmeer aan het varen als ineens de motor uitvalt. U drijft letterlijk stuurloos op het water. Gelukkig kunt u op het IJsselmeer en ook op andere binnenwateren de marifoon of een mobiele telefoon gebruiken om hulp in te schakelen. Mocht dit om de een of andere reden toch niet lukken - u heeft bijvoorbeeld geen bereik, of u weet niet hoe de marifoon werkt – dan is er als laatste redmiddel nog altijd de vuurpijl dat als noodsignaal dient.  Noodsignalen in de vorm van vuurpijlen zijn te krijgen in verschillende soorten, maten, kleuren en prijzen.

Rood noodsignaal

Rood is de kleur van gevaar. Dit noodsignaal mag u dan ook alleen gebruiken als alle andere opties al gebruikt zijn of niet meer mogelijk zijn. Het rode noodsignaal is een vuurpijl die bevestigd is aan een soort parachute. Hij komt tot een hoogte van zo’n 300 meter en is dan 40 seconden zichtbaar tot op 30 mijl. Vanwege de lichtsterkte van de vuurpijl is dit noodsignaal zowel ’s nachts als overdag te gebruiken. De kans dat uw noodsignaal gezien wordt is dus vrij groot.


Wit noodsignaal

het witte noodsignaal wordt gebruikt om te waarschuwen, het is dus net iets minder krachtig als een noodsignaal. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken als u andere boten of schepen wilt waarschuwen omdat u stuurloos bent of omdat u kortsluiting heeft en de verlichting is uitgevallen op uw boot of schip.


Witte handstakellichten

Een noodsignalen kun je ook afgeven met een stakellicht. Dit is een soort vuurpijl of fakkel die u met de hand vasthoudt en waar heel fel wit of rood licht vanaf komt. De witte handstakel dient als waarschuwingssignaal naar opvarenden van andere boten. U gebruikt het bij een dreigende aanvaring of om een klein gebied rondom uw boot te verlichten. Dit type noodsignaal brandt zo’n veertig seconden  met een lichtsterkte van ongeveer tienduizend candela.

 

Rode handstakellichten

Rode handstakellichten zijn vergelijkbaar met een rode vuurpijl. U kunt ze gebruiken als u al een bergingsmaatschappij of andere reddingsmaatschappij heeft ingeroepen voor hulp op het water. Door het rode handstakkellicht af te steken weten de personen die onderweg zijn om u te helpen waar u zich op het water bevindt. Dit noodsignaal brandt ongeveer één minuut en is zichtbaar tot 5 mijl rondom uw boot.

  • Het afsteken van noodsignalen is niet zonder gevaar. Er gebeuren nog te vaak ongelukken mee, zelfs door getrainde vrijwilligers van de Kustwacht.
  • Noodsignalen blijven gemiddeld drie jaar goed. Daarna moet u ze vervangen. U kunt de vuurpijlen of stakkellichten weer inleveren bij een verkooppunt of watersportwinkel. Zij weten hoe ze deze noodsignalen moeten afvoeren.