Bellen

Verenigde reddingshulp op Nederlandse waterenAltijd bereikbaar via 0880 117117

Een marifoon is een communicatie-apparaat dat voor de grotere schepen verplicht is om aan boord te hebben. Het wordt gebruikt om andere boten mee te waarschuwen als een schip in de problemen is. Een marifoon is in Nederland verplicht voor schepen groter dan 20 meter. In België is dit vanaf 7 meter. Maar ook al is uw boot iets kleiner dan 20 meter, ook dan kan het handig zijn om een marifoon aan boord te hebben.


Waarvoor gebruik je een marifoon?

Naast het waarschuwen van en gewaarschuwd worden door andere boten in de buurt van uw schip, kunt u met een marifoon ook de kustwacht, sluis- en brugwachters en andere verkeersposten bereiken. Met een mobiele telefoon – die door kleinere boten vaak als alternatief wordt gebruikt voor een marifoon – kan dit lang zo gemakkelijk niet. Ook heeft u lang niet altijd en overal op het water even goed bereik met uw telefoon.

En los van het vinden van het nummer van een brug- of sluiswachter kunt u geen andere boten of schepen die in de buurt varen waarschuwen. Zeker op de grotere waterwege waar ook beroepsvaart actief is, kan een marifoon veel irritatie en miscommunicatie voorkomen. 

 

“Met een marifoon is de kans op snelle en goede hulp veel groter.”

 

De verschillende types marifoon

Zoals gezegd is een marifoon voor boten korter dan 20 meter niet verplicht, maar wordt het wel aangeraden. Om dan een dure marifoon te kopen met tal van mogelijkheden is overbodig. Een handmarifoon is dan een prima alternatief.

Marifooncertificaat

Voor het gebruiken van een marifoon heeft u een basiscertificaat nodig. Dit certificaat is uw leven lang geldig en u mag er zowel een handheld als een vaste marifoon mee bedienen. Alleen voor het gebruik van een zeevaart marifoon heeft het certificaat Marcom-B nodig. Het certificaat kunt u halen en aanvragen bij het Agentschap Telecom`.

 

Ook de Reddingsdienst van bootinnood.nl kunt u oproepen via de marifoon. Gebruik hiervoor kanaal 10. Zit u in een noodsituatie? Stuur dan een noodoproep via kanaal 16. Dit kanaal wordt internationaal gebruikt en 24 uur per dag uitgeluisterd door de kustwacht. Uiteraard ook op het IJsselmeer, het Markereer, de Waddenzee en de Ooster- en Westerschelde.